FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Galerie    Rejestracja   Profil   Zaloguj 
Forum SKANDYNAWIA.FORA.PL Strona Główna
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości



 
Nowy Temat   Odpowiedz Szwecja <- Forum SKANDYNAWIA.FORA.PL Strona Główna
Autor Wiadomość
flicka
Gość






PostWysłany: Pon 5:59, 06 Lut 2006 Powrót do góry

Mi konkretnie chodzi o przepis na ów tradycyjne, okrągłe, zawijane, cynamonowe ciasteczka Smile Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi, w ubiegłym roku, gdy gościłąm u pewnej rodziny w Simrihsamn właśnie je tam przyrządzano. Chętnie sama bym je sobie upiekła. Czy zna ktoś może przepis. POZDRAWIAM Smile
Carolina
Gość






PostWysłany: Wto 13:09, 14 Lut 2006 Powrót do góry

Kanelbulle (bulki cynamonowe)
Porcja no okolo 50 szt.
Skladniki:
• 50 gr drozdzy
• 150 g margaryny
• 5 dl mleka (czyli &frac12; litra)
• &frac12; lyzeczki do herbaty soli
• 1 dl cukru (0,1 litra)
• 14-15 dl maki pszennej (10 dl to 1 litr) raczej nie tortowej.

Wypelnienie
• 50 g rozpuszczonej margaryny
• cukier
• cynamon
Przygotowanie:
Rozpuscic margaryne w rondlu, wlac mleko i podgrzac do temp. okolo 37 st. C. Rozpuscic drozdze, wymieszac z czescia cukru i zostawic do wyrosniecia. Przesiac make I wyrosniete drozdze wmieszac do maki, dodac sol I reszte cukru. Wyrabiaj ciasto az bedzie sie odklejalo od brzegu miski. Ja uzywam do tego robota kuchennego ze specjalnym hakiem do zarabiania ciast drozdzowego. Ciasto przyzadzasz tak jak nasze polskie tradycyjne drozdzowe. Jak bedzie juz mialo odp. Konsystencje to zostawiasz do wyrosniecia. (ok 30 min w cieple)
Jak wyrosnie, rozwalkuj &frac12; ciasta na posypanej maka stolnicy. Rozwalkuj placek na okolo &frac12; cm grubosci. Posmaruj placek rozpuszczona margaryna, posyp cukrem, posyp cynamonem (tak jak uwazasz, wg upodoban). Skrec rulon z ciasta. Pokroj rulon na ”kromki” ok 1 cm (powinno wyjsc 25 kromeczek). Wloz kazda kromke do papierowej foremki (jak na muffiny) albo bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia (pamietaj o wiekszych odstepach tak zeby bulki po wyrosnieciu nie sklejaly sie ze soba). Przykryj i zostaw do wyrosniecia ok 30 min w cieple. Jak wyrosna posmaruj rozbeltanym jajkiem i posyp cukrem perlowym lub jakims innym ”dekoratorem” cukrowym. Nagrzej wczesniej piekarnik do 200-250°C i piecz okolo 5 – 7 minut. Pierwszy raz musisz wziac jedna bulke i sprobowac czy wystarczy jej ten czas.
Bulki po ostudzeniu mozna zamrozic. Pyszne po odgrzaniu w piekarniku lub w mikro.
Very Happy Smacznego!
Gość







PostWysłany: Wto 13:11, 14 Lut 2006 Powrót do góry

Jeszcze raz wklejam przepis bo wczesniej wyszly jakies dziwologi a mialo byc 1/2.

Kanelbulle (bulki cynamonowe)
Porcja no okolo 50 szt.
Skladniki:
• 50 gr drozdzy
• 150 g margaryny
• 5 dl mleka (czyli 1/2 litra)
• 1/2 lyzeczki do herbaty soli
• 1 dl cukru (0,1 litra)
• 14-15 dl maki pszennej (10 dl to 1 litr) raczej nie tortowej.

Wypelnienie
• 50 g rozpuszczonej margaryny
• cukier
• cynamon
Przygotowanie:
Rozpuscic margaryne w rondlu, wlac mleko i podgrzac do temp. okolo 37 st. C. Rozpuscic drozdze, wymieszac z czescia cukru i zostawic do wyrosniecia. Przesiac make I wyrosniete drozdze wmieszac do maki, dodac sol I reszte cukru. Wyrabiaj ciasto az bedzie sie odklejalo od brzegu miski. Ja uzywam do tego robota kuchennego ze specjalnym hakiem do zarabiania ciast drozdzowego. Ciasto przyzadzasz tak jak nasze polskie tradycyjne drozdzowe. Jak bedzie juz mialo odp. Konsystencje to zostawiasz do wyrosniecia. (ok 30 min w cieple)
Jak wyrosnie, rozwalkuj 1/2 ciasta na posypanej maka stolnicy. Rozwalkuj placek na okolo &frac12; cm grubosci. Posmaruj placek rozpuszczona margaryna, posyp cukrem, posyp cynamonem (tak jak uwazasz, wg upodoban). Skrec rulon z ciasta. Pokroj rulon na ”kromki” ok 1 cm (powinno wyjsc 25 kromeczek). Wloz kazda kromke do papierowej foremki (jak na muffiny) albo bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia (pamietaj o wiekszych odstepach tak zeby bulki po wyrosnieciu nie sklejaly sie ze soba). Przykryj i zostaw do wyrosniecia ok 30 min w cieple. Jak wyrosna posmaruj rozbeltanym jajkiem i posyp cukrem perlowym lub jakims innym ”dekoratorem” cukrowym. Nagrzej wczesniej piekarnik do 200-250°C i piecz okolo 5 – 7 minut. Pierwszy raz musisz wziac jedna bulke i sprobowac czy wystarczy jej ten czas.
Bulki po ostudzeniu mozna zamrozic. Pyszne po odgrzaniu w piekarniku lub w mikro.
Smacznego!
Strona 1 z 1
Nowy Temat   Odpowiedz

 
Skocz do:  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Play Graphic Theme

Regulamin